неделя, 11 май 2014 г.

Царска разходка в Парк-музей “Врана“

Здравейте, Приятели!


Горе-долу, преди около една година, в София, за посещение от туристи беше открита една нова(стара) забележителност. Става въпрос за паркът на царската резиденция “Врана“. Тя се намира на изхода на София в посока Пловдив, точно преди детелината на Цариградско шосе и Околовръстният път. Защо казвам нова и стара забележителност? Просто, защото изграждането на парка е започнал в далечната 1900 година и е продължил доста дълго време (около 43 години) и за първи път е отворен за посетители през юни 2013 година. Паркът „Врана“ е бил предназначен за царското семейство като извънградска лятна резиденция. През 2001 година законовият наследник и добре познатият ни Симеон Сакскобурготски, подарява целият имот на Столична община, при условие че паркът и резиденцията биват отворени за посетители след реставрация. За посещение аз избрах датата 11.05.2014.


Самият парк представлява изкуствено изграден парк, който се състои от впечатляващо голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха. Цената за посещение е 5 лв. за пълнолетни граждани, а ако влезете с колата, плащате и 1 лв. за нея.



За тази цена получавате разходка в парк, която за човек като мен, който абсолютно нищо не знае за тревите и дърветата освен, че на пролет цъфтят и стават зелени, а на есен стават жълти, оранжеви, червени и листата им падат, това е нищо повече от разходка в Борисовата градина например. Резиденцията все още не е отворена за посещение, тъй като реставрацията й не е свършила. Затова може на човек да му се стори, че 5 лв. за разходка в парк е някак си странно (както беше при мен накрая). Все пак в цената влиза и екскурзовод, който принципно не си задължен да следваш и може да се разхождаш свободно из алеите.


Аз ходих заедно с екскурзовода, който разказваше какви храсти и дървета има и разни други детайли около тях.





Накратко казано, в парка намират място дървесни масиви и дървесни групи, цветни поляни, алпинеуми, езера, алеи и пътеки, които придават форми близки до природните. По време на моето посещение беше тъкмо периода, през които растенията цъфтят и на всякъде беше много зелено.





Принципно доста често спирахме пред различи дървета и храсти, пред които екскурзовода разказваше по нещо за тях - откъде им е произхода, как се казват и все такива неща. За съжаление обаче, аз не можах да запомня почти нищо, но искам да отбележа, че на снимките съм снимал все неща, за които екскурзовода разказваше. Аз успях да запомня само едно - храст, който се нарича майски сняг.


От това, което разказваше екскурзовода, останах с впечатлението, че най-хубавото време за посещение на парка е есента, тъй като тогава различните дървета и храсти придобиват най-различни цветове и било доста по-интересно и разнообразно за окото.





А на следващата снимка е гробът на Цар Борис III.


Пътеките са удобни за ходене, а на доста места има и указателни табели. Така че, ако не искате да слушате екскурзовода може и сами да си обикаляте. С екскурзовода обиколката става по-бавно.




На следващата снимка е едно дърво, което е престанало да цъфти. Ако не ме лъже паметта, мисля, че беше круша.




По някое време стигаме и пред самата резиденция. Там екскурзоводът изчаква 10-тина минути всеки да може да се снима.








Както казах в началото, за мое огромно съжаление се оказа, че в резиденцията все още не може да се влиза, но обещават това да стане някога. Тогава може би петте лева ще са оправдани, а дори може да са малко. Оттам продължихме към следващата спирка и към изхода. По пътя реших малко да разнообразя цветовете.









Следващата спирка беше конюшната.



От конюшната се отправихме към изхода. По пътя направих още няколко снимки за финал.




На последната снимка - екскурзоводът беше обърнал специално внимание на това счупено дърво. Отново ако си спомням правилно, това дърво е било донесено от Америка, но от старост и от ветровете се е счупило и не се знае дали ще бъде донесено ново. За финал една снимка, която направих преди да изляза, докато си почивам на една пейка.


В заключение ако имате излишни 5 лв. може да отидете да хвърлите едно око на тези уникални дървета и храсти, за които разказваше екскурзовода. Ако трябва сега да ходя, бих изчакал докато не отворят и двореца въпреки, че тогава цената може и да не е толкова.



Край!

Няма коментари:

Публикуване на коментар