понеделник, 21 април 2014 г.

Монумент "Камбаните" край София

Здравейте, Приятели!


Днес, 21.04, на връх Великден, ще Ви разкажа за една малко по-различна забележителност край София - "Международен парк на децата от света" или по известна като парк-комплекс "Камбаните". Комплексът се намира в землището на село Бистрица, в подножието на планина Витоша и в непосредствена близост до южната дъга на Околовръстният път на София край кварталите "Младост 4" и "Симеоново".


До комплекса може да се стигне като от Околовръстното шосе се отбие непосредствено след сградите на Хюндай и Хюлет-Пакард. След леко изкачване, което е по-малко от километър се стига до място, на което има малък парк с каменни маси и пейки, където хората си правят пикници. Там има и паркинг за автомобили. От там се поема пеша по една пътека.



Може да се стигне и от северната страна, след като се подмине въпросния парк и се стигне до входа на жилищен комплекс "Бел Валeй" (Belle Valley). Аз тръгнах по пътеката от южната страна и излязох през северната страна при жилищния комплекс. Пътеката е няколко стотин метра и се стига до "Паметникът на децата жертви на насилие".


Този паметник гледа точно срещу монументът "Камбаните".



Монументът представлява бетонна конструкция с височина 37 метра, състояща се от 4 вертикални пилона, които са ориентирани според посоките на света и спираловидна композиция от две полусфери, където са разположени част от камбаните. В основата има изграден кръг от малки бетонни конструкции, на които са закачени около 100 камбани, подарени от различни държави.


Открит е през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО. На първата асамблея участват деца от 79 държави и са поставени 68 различни камбани. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 год. Асамблеята от 1989 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. Посещението на комплекса е свободно. Останах с впечатление, че обекта не се охранява и всеки може да се докосне до камбаните и да ги удря. Според мен, по-добрият вариант е да има ограничение и да не може да се стига пряко до камбаните и да се удрят, защото наоколо е лека дандания, понеже всеки удря камбаните. А и така няма да изглеждат толкова изстрадали. Въпреки това имаше някои по-интересни камбани, които на мен ми направиха впечатление.












Наоколо е зелено, има дървета, полянки, места за почивка и хубава панорама към Витоша.






Ако няма да си правите пикник или да играете например бадминтон, 1 час е напълно достатъчен да разгледате камбаните и наоколо. Аз се върнах по пътя от Бел Валей, като не можах да се въздържа и направих един тур да разгледам тузарските къщи в комплекса.


За финал, ако сте в София и искате да видите нещо малко по-различно, и може да отделите час-два, комплекс "Камбаните" е един сравнително добър вариант.


Край!

1 коментар: