неделя, 5 август 2018 г.

Извор „Живата вода“ край село Боснек

Здравейте, Приятели!


Август месец на 2018 за нас започна с по-лека и близка до София разходка. В неделния ден 05.08 по предложение на наши приятели и заедно с тях се разходихме до "от другата страна" на Витоша. Целта на разходката беше да посетим извор Живата вода край Пернишкото село Боснек. До изворът има нещо като екопътека, чиято отправна точка е селото. Разстоянието от София до Боснек е според зависи от коя част на София се тръгва, но да кажем, че от центъра до селото са грубо 45 км. От западните квартали на София е по-удачно да се мине по Ускорителя (магистрала Люлин). Така направихме и ние. Разклона за село Боснек е след като се подмина яз. Студена по магистрала Струма. След разклона има още около 5 км. до селото по тесен и лош път.


До Боснек се стига за максимум 40 минути. Самото село е малко и част от улиците дори не са асфалтирани. Докато се ориентираме откъде точно започва пътека за извора, направихме 1-2 тура из селото. За да не се лутате като нас, GPS координатите от началото на пътека, където оставихме колите са 42°29'59.6"N 23°10'47.3"E. Там някъде свършват къщите и в началото има една голяяяяма поляна, по средата на която има път. За пътеката трябва да се върви някак си в дясно към горичката. Там някъде има информационна табела за парк Витоша и след това вече пътеката придобива по-ясно дефинирана посока.


Почти през цялото време няма сянка. Само в крайния етап от пътеката се навлиза в гората и е сенчесто, но от там вече дето се вика си стигнал. На няколко места има указателни табели.


Понеже напоследък в пътеписите споменавам "бутане на количка", по тази екопътека тази операция е невъзможна. Решението е кенгуру или друг подобен начин за транспортиране на малки човечета.


След малко над час вървене стигнахме до целта на нашия поход, карстовият извор Живата вода.


Особеното на този извор е, че водата извира на тласъци. За да е по-атрактивно, някой е издялкал в камъните глава на змей и всъщност водата тече от носа на змея. Легендите разказват, че ако грешник застане пред извора, водата спира да тече, докато през останалото време си тече нормално. Науката пък обяснява този "феномен" по съвсем различен начин, който е доста далеч от моята сфера и не смятам да влизам в подробности, за да не се изложа.


Край извора има беседка и няколко пейки. Там си направихме почивка под формата на обяд, като за целта си бяхме приготвили предварително сандвичи от вкъщи.


След като хапнахме и си починахме, повървяхме още малко по пътеката, която стига до някаква пещера, в която не влязохме.


Тя не е облагородена и не знам какво има вътре, но хората, които влизаха, излизаха почти веднага. Разбрахме, че няма да видим нищо по-интересно и тръгнехме по пътя на обратно.


На зелената полянка, в началото на която бяхме паркирали автомобилите, се разхождаха игриви кончета.


Така приключи полудневната ни разходка до с. Боснек и извор Живата вода. Като цяло в нея няма нищо кой знае какво и запомнящо се, но е добра алтернатива за разходка из Витоша като разнообразие на Златните мостове, Копитото и другите известни места из Витоша.

До село Боснек си стига по следния маршрут - https://goo.gl/maps/ZKensE8fpVo


Маршрут: София - Боснек - София.
Общо километри: 94 км.
Среден разход:  6,5 л/100 км.
Средна скорост: 62 км/ч.
Общо литри бензин:  6,1 л.


Край!

Няма коментари:

Публикуване на коментар