неделя, 30 март 2014 г.

Лозенски манастир

Здравейте, Приятели!


Пролетта вече настъпи, а заедно с нея и повечето слънчеви дни. Затова е време да подадем носовете навън и да започнем по активно разходките, а днес 30.03.2014 аз ще ви разходя до едно съвсем близко място до София. Мястото е Лозенски манастир Св. Спас (от с. Лозен), който се намира едва на 20 км. от центъра на София. Като всеки манастир и този се намира на интересно място с хубава природа, което всъщност е причината за неговото посещение. За стигане до манастира се минава през село Лозен, а до там може да се стигне по два начина - единият е по Цариградско шосе, след като се излезе от София и се излиза от първия изход на магистралата, а вторият е пак по Цариградско шосе, но преди да се пресече Околовръстния път се прави отклонение вдясно (горе долу след резиденция Врана) и се продължава към Горни и Долни Лозен. От селото нагоре към манастира може да се стигне с кола по черен път, който става за движение и на обикновен лек автомобил. Другият вариант е да се остави колата някъде в селото и да се тръгне пеша по еко пътеката. Аз си оставих колата до центъра на БЧК, който се намира непосредствено след като се излезе от Долни Лозен и продължих пеша по пътеката.


Разстоянието до манастира пеша е малко над 2 км в посока, а въпросната еко пътека по принцип е доста по-дълга и стига чак до яз. Пасарел. Като цяло е лесна за ходене с изключение на няколко по-стръмни и по-каменисти участъка.




Както се вижда и от снимките, пролетта нагоре в Лозенска планина все още не е настъпила и дърветата и тревите не са цъфнали още. С изкачването, на места между голите дървета, се откриват гледки към Софийското поле.
 
 

Скоро отпред се появява манастира, а пред него има малка полянка.



Забравих да спомена, че пътеката има маркировка, която мисля че беше бяла-червена-бяла линии. Не че човек може да се изгуби, тъй като непрекъснато има хора наоколо. В манастира не се плаща нищо, за да се влезе.




Определено нещото, което за мен най-много си заслужава пътя до там е панорамната гледка, която се открива към Софийското поле.


Някъде в далечината се вижда и автомагистрала "Тракия", от която се чуваше шума на преминаващите коли и камиони, въпреки че разстоянието до там по моя преценка е около 1,5 км. в права линия. Още малко снимки преди да си тръгнем от манастира.





На връщане, кривнах по една пътека, където вече имаше цъфнали цветя и дървета.




Пътеката продължаваше, но аз реших да се върна обратно и да си се спусна по познатия път до колата. За любителите на колоезденето като мен, черния път, по който минават колите към манастира ми се видя супер за едно планинско изкачване и спускане и мисля при първа възможност да го изпробвам с колелото. Баира е плавен и няма препятствия, а надолу ще е забавно сигурно.
 
В общи линии посещението на Лозенски манастир е добра идея за прекарване на една събота или неделя в околността на София.


Край!

Няма коментари:

Публикуване на коментар