събота, 7 юли 2012 г.

Туристическа обиколка на центъра на София

Здравейте, Приятели!


Чудейки се как да прекарам поредния почивен ден и очаквайки с нетърпение да дойде края на месеца за Голямата ваканция, реших да направя една тренировка на краката и да погледна столицата от поглед, различен от този като място за живеене - от погледа на  турист. Затова на 06.07.2012, въпреки страхотната жега, си набелязах една част от забележителностите на София, съставих и пешеходен маршрут, по който да ги обиколя и тръгнах. Началната точка на обиколката беше

Метростанция "Сердика".


Там гордо беше извисен един от символите на столицата - статуята на Света София, която беше издигната през 2001 г. под управлението на тогавашния кмет Стефан Софиянски.




Статуята е издигната на пилон висок 14 метра, а самата тя е с височина 8 метра и тегло 4 тона. Тя гледа право срещу старото Народно събрание и в едната си ръка държи лавров венец, а на другата й ръка е кацнал бухал, който е символ на мъдростта. 


Площадът пред народното събрание се казва "Независимост". В неговия край се намира сградата на Министерският съвет.


Срещу него се намира Административната сграда на Президента, където както винаги имаше гвардейци, които седят като препарирани. Не знам как издържат тези хора на жегата без да мърдат и облечени с тези дрехи, но винаги са ми били много интересни.


Срещу тази сграда се намира Археологическия музей при БАН, който аз не посетих, тъй като бяха ми разказвали, че вътре няма нищо впечатляващо. Освен това и входната такса е доста висока - 10 лв. за възрастни (за студенти - 2лв.).


Някъде там започва бул. "Цар Освободител", по който поех, за да стигна пред друга впечатляваща сграда - сградата на Българската Народна Банка.



Тази сграда е третия дом на банката и е построена в периода 1934-1939 г., като до наши дни е запазен първоначалния й вид и никога не са й правени реконструкции, а само освежителни ремонти. Интересен факт за сградата е, че тъй като приоритет при построяването й е била сигурността, всеки материал, от който е построена, е минавал през тройна експертиза, за да се гарантира качеството му. От дясната й страна се намира пл. " Княз Александър I" и Градската градина пред Народния театър, до който не отидох, защото маршрута ми минаваше от друго място. В другия край на площада се намира хотел "България", диагонално срещу него е Националната художествена галерия и Етнографския музей при БАН.


Галерията не я посетих, тъй като не съм любител на изкуството и няма да мога да оценя достойно експозициите, а музея не посетих, защото съм ходил на доста места, където могат да се видят подобни традиционни неща от едно време. Не пропуснах обаче 


Националния природонаучен музей, 



който се намира съвсем малко по-напред. На входа ме посрещна това чудовище :)


Входа за музея е 4 лв. за възрастни и 2 лв. за студенти. Като цяло музея ми хареса, въпреки някои негативни неща, които ми направиха впечатление. Вътре липсва климатизация и е доста топло и задушно. Дано зимата има поне добро отопление. Другото нещо, което ми направи негативно впечатление е, че музея определено се нуждае от освежаване. Стъклата на доста от витрините вече са се развалили и като гледаш през тях образа се изкривява. Иначе са чисти. Освен това на някои места (например отдела с буболечки и пеперуди) надписите вече почти не се четат, а са написани ръчно с доста елегантен шрифт. Дотук с лошите неща. Съдържанието на музея е доста богато и разнообразно и ми допадна много. На първия етаж са изложени минерали и полезни изкопаеми, на горните етажи има богат асортимент от препарирани животни и насекоми, обособени по категории. Бозайници, риби, птици, влечуги, пеперуди, буболечки и всякакви други твари могат да бъдат видени. При някои от тях минах почти транзитно, тъй като не бяха особено приятни за гледане. Но като цяло, пак казвам - заслужава си да се посети, въпреки забележките, пък дано скоро време да има развитие по тях.
До музея се намира Руската църква в цялата си прелест:


От другата страна на църквата е кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Георги Сава Раковски", където се намира Централния Военен клуб.


От там тръгнах наляво по Раковски, в посока храм "Свети Александър Невски". Пред храма има градинка, където търговци-антиквари са разпънали сергии със старинни стоки. Предполагам всяко нещо си има цена и се продава, но обявени цени нямаше. За сметка на това се срещаха доста интересни и автентични неща. Направих си няколко снимки в градинката.



До храма се намира Базиликата "Света София", която също е известна забележителност в града.


Като се завъртите надясно и пред вас се открива една невероятна гледка:

Храм "Св. Александър Невски"




Вътре в храма се влиза свободно, а кубетата му са позлатени. Струва си да се види. Минах през площада, който също се казва "Александър Невски" и по улица "19-ти февруари" минах покрай новото Народно събрание. После продължих през градинката и подлеза пред Софийски университет и излязох на бул. "Васил Левски".


Стигнах до кръстовището с ул. "Генерал Йосиф Гурко", където се намира Министерството на физическото възпитание и спорта. Там има подлез, в който се намира централата на Българския Туристически Съюз. От там си взех марките, за посетените обекти и ме препратиха в министерството да си взема и някои други марки, които ги нямаше на обекти, които бях посетил при предишните си пътувания. Там се срещнах с една жена, която или беше Председателя на БТС, или секретарка или нещо друго, но влезнах в стая, на чиято врата пишеше "Председател на БТС". В коридора имаше хубава карта на България.


След това отново излязох на бул. "Васил Левски" и продължих в посока НДК. На кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев" се намира Софийския районен съд и паметник на Патриарх Евтимий, по-известен като "Попа". На отсрещния ъгъл има Бързо хранене - Мимас. Там продават арабски дюнери и други арабски храни. За съжаление, като чели вече не са толкова вкусни, колкото бяха през ученическите ми години. Хапнах един дюнер и продължих по Граф Игнатиев в посока бул. "Евлоги Георгиев". От там тръгнах надясно по булеварда към Националния дворец на културата. Аз вървях от дясната страна, където по тротоара са паркирали коли и е страшно неудобно за ходене. Върви се плътно до сградите, а на всичкото отгоре през 5 метра капе вода, я от някой балкон, я от някой климатик. Чак накрая обърнах внимание, че от другата страна до канала има хубав тротоар за вървене. Затова препоръчвам да се върви от другата страна или да се продължи по бул. "Васил Левски". Скоро стигнах и до НДК, само че от задната му страна, откъдето започва Моста на влюбените.



Мостът минава над бул. "България". От него се откриват хубави гледки и в четирите посоки, една от които е луксозния хотел "Хилтън"




След края на моста се минава през една малка градинка и се стига до

Национален музей "Земята и хората"




В музея влязох, но жената на входа ме посъветва да отложа посещението си за по-хладен сезон, защото вътре е много топло. И наистина, тук също липсва климатизацията, но за разлика от предишния музей тук беше още по-топло, защото на тавана на музея има стъклена част и вътре беше като парник. Само си подадох носа и веднага се съгласих с жената. Върнах се обратно по моста и се отбих в McDonald's да изям един сладолед. Долу имаше готина табела


Снимах НДК и от лицевата страна, както и градинката отпред.



Фонтаните работеха буйно, а аз седнах на сянка на една пейка да си почина малко и да погледам. Скоро тръгнах по централната улица на София - бул. "Витоша", за да се отправя към началната ни точка, която беше и крайна.



В началото на бул. "Витоша", на кръстовището с ул. "Позитано" се намира сградата на Съдебната палата.


За съжаление не можах да направя по-хубава снимка, тъй като сградата е голяма и от края на тротоара не може да се обхване цялата, а пък от отсрещния тротоар не се вижда добре, защото минават непрекъснато коли, трамваи и се закрива гледката. Преди да се кача на метрото от метростанция "Сердика" снимах и може би най-луксозният хотел в България - хотел "Шератон".


Така приключи моята кратка разходка из централната част на София. Оказа се, че ако човек забрави и не обърне внимание за няколко часа на шума, трафика, тълпите хора по улиците и забързания живот в столицата, може да види София под друга, доста по-приятна светлина. В града има и доста други места за посещение, но в рамките на моя тур успях да обърна внимание само на тези места. А за другите - може би друг път :)

Приятно четене!


Вижте по-голяма карта

КРАЙ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар